Když si kamarádi vzpomenou.

09.09.2016 15:54

            Jednoho dne ráno mi zvoní telefon, na displeji obličej výborného kamaráda z práce, Petra J. z Rýmařova. V mysli mě okamžitě napadlo, že to bude nějaký pracovní problém, naštěstí nebyl. Po krátkém pozdravu na mě spustil, máme kudlanku nábožnou, a jestli chceš zdokumentovat tohoto u nás ne příliš známého živočicha, není problém. Tři dny je na zahradě u kamaráda Mirka a neulítla. Samozřejmě že chci. Jen nějak nevěřím výskytu tohoto hmyzího predátora v našich končinách. Nevěříš, ale je stále na zahradě, dokonce už třetí den. To se samo sebou odmítnout nedá, domluveno.

            Tak nějak jsem se dostal náhodně k fotkám kudlanky nábožné, u nás v našem regionu do této doby snad nevyskytující se. Hned mě to donutilo usednout k PC a vyhledal její rozšíření, které jsem doposud přesně neznal, jen povrchně. Prostě výskyt kudlanky je na jižní Moravě v lokalitě NP Podyjí a hotovo. A však v posledních letech, díky oteplování byla viděna na Ostravsku, v podhůří Jeseníků, dokonce i Na Plachtě u Hradce Králové, tak proč ne u Rýmařova a to konkrétně ve Staré Vsi.

            Nebudete mi možná věřit, fotky mně daly zabrat. Udělat dobrou fotku byl pro mě najednou neskutečný problém. Všechno jen dokumentační „cvaky“, nic kloudného. Nakonec, po delším trápení jsem něco vytvořil, snad i jedna fotka bude vybočovat z řad ostatních. Zážitek z focení byl veliký a hlavně splněný další sen. Vidět na vlastní oči tvora u nás do dnešních dnů netradičního, dostat ho do hledáčku fotoaparátu! 

Kamarádi, moc vám děkuji!