Návštěva v Podlesí

23.01.2018 17:12

    Řeknu Vám, že po velice dlouhé době a letošní rok poprvé jsem si užil fotografování a zároveň si mohl otestovat nový teleobjektiv 150 - 600/6,3 SIGMA SPORT. To všechno díky skvělému kamarádovi Martinovi a úžasnému, pravodatnému myslivci panu Hanákovi z malé, chaloupkami roztroušenými podhorské vesničky Podlesí. Podlesí mi připomnělo má mladá léta z naší chalupy pod lesem, dnes již bohužel obestavenou novými stavbami. Po venkovské samotě ani památky. Koroptvičky nikde, zajíc žádný a místo srnčího za chalupou tak akorát krávy. To u pana Hanáka je vše jak za starých časů a toho jsem si náramně užil.

    Při příjezdu Tonda, tak se jmenuje pan Hanák jménem, již dávno běhal kolem chaloupky, krmil koně, odhazoval sníh, nezapomněl samozřejmě na svého pejska a na zvěř z lesa před jeho okny. Vzal kyblíky s obilím, lopatku, pročistil zvěři korýtka, nasypal krmení, jen lopatkou poklepal na korýtko a srnčí běželo z lesa jak na povel. Kdyby Pan myslivec chtěl, snad by si srnčí i pohladil.

    S Martinem jsme si vybrali posty k fotografování, Martin zkoušel fotoaparát po servisu a já konečně mohl vyzkoušet teleobjektiv od ježíška. Příležitostí bylo mnoho. Pro jistotu první fotky jsem pořídil „starým“ teleobjektivem a pak jsem si nasadil nový. Světlo nám zrovna moc nepřálo, ale i tak, po předběžném zhlédnutí fotografií na displeji fotoaparátu jsem byl spokojený. Pravda se ukáže stejně až doma na monitoru. Po ukončení „workshopu“ jsme byli pozváni na kávu a na čaj. Martin toho využil a Tondovi promítnul krátká videa, která vytvořil v loňském roce, nezapomněl ani na fotografie.

    Po skvělé besedě se zkušeným a i v pokročilém věku čiperným myslivcem jsme odjeli domu. Podání rukou na rozloučenou a srdečné Tondovo pozvání k další návštěvě ukončilo dnešní, mohu napsat úžasnou „autem vycházku“ za srnčím.

Pánové, děkuji Vám oběma.