Vánoce

24.12.2022 16:03

Jako každým rokem, vlastně od dětství jsem chodíval o Vánocích s tátou, se strejdou, když to dědečkovi šlapalo, tak i s dědečkem přikrmovat zvěř. Srnčí, zajíce, hlavně koroptvičky, ty jsme dokonce odchytávali a na zimu komorovali v odchovně, kterou postavili myslivci u nás na dvoře a hlavně jsme vždycky v tuto dobu chodili bez flinty a i škodné se dávala volnost. Přikrmování o Vánočních svátcích mělo zvláštní kouzlo, asi proto, že i sněhu v té době bylo plno. Krmivo se zpestřovalo o jeřabiny, jablka, mrkev, brambor, když se sehnala řepa, tak ani ta nechyběla. Cestou ke krmelcům se řezal ohryz pro zajíce a na větvičky keřů se zavěšovala letnina, bylo to pro mě nádherné dětství, rád na tyhle roky vzpomínám. Snažím se dodržovat tento zvyk do dnes.  Naberu suchý chleba, trochu letniny, oves promíchaný s kukuřicí, pytlík slunečnice pro ptactvo, který nesmí chybět, snopek letniny a vyrážím. Mám krmné zařízení kousek za chalupou, však jsme ho společně s vnukem v létě na dvoře vyrobili a jak mi fotopast prozradila, co spadl sníh, zvěř ho navštěvuje.

Napadlo mě si kousek od krmení mezi smrky postavit fotostan pro pozorování a případné fotografování, hned v pátek odpoledne, před Štědrým dnem jsem nápad zrealizoval. V sobotu ráno na Štědrý den vyrážím s krmením a s foto-výbavou za chalupu. Než zasednu do fotostanu, nasypu ptáčkům do krmítka, zvěři do korýtka, doplním sůl, moc se nezdržuju a hledím co nejrychleji zasednout do fotostanu. Je dost tma, ale zvědavost, co uvidím, mě nutí vydržet aspoň do desíti.

Srnčího, ani zajíce jsem se nedočkal, zato sýkory parukářky, modřinky se sýkorou koňadrou mi krátily čas, parukářku se mi povedlo dokonce cvaknout. K mému překvapení se k náletům ke krmítku přidaly i sojky, radost jsem měl, co vám mám povídat a to jsem si myslel, že sojka mne už nemůže nikdy pozvednout adrenalin při fotografování a stejně se to stane skoro pokaždé, že při křiku sojek se mi zrychlí tep vzrušením.

Po třech hodinách balím věci, spokojen odcházím, zároveň se těším na další posezení ve fotosatnu v lesíku za chalupou.

Fotky ke člámku - 

eu.zonerama.com/vvasicek-fotolovy/Album/9306564

eu.zonerama.com/vvasicek-fotolovy/Album/9308299