Výpravy za kulíškem

09.06.2023 16:28

Martin píše na svých stránkách: když se nedaří, pomůže kamarád a ono to opravdu funguje. Hned, po celkem dobrých úspěších s liščaty, která dospělá liška později přestěhovala někam, nevím kam, mi volá Martin; našel jsem kulíška i jejich dutinu s mladými. Dal mi přesný popis místa a já se od této informace nemohl dočkat volného dne.  Volný den přišel v pátek, tři dny po informaci. Dny od úterního dopoledne byly deštivé, studené, v pátek ráno i s mlhou, která se znovu postupně proměňovala v drobný, ale vytrvalý déšť. Přesto mě počasí od páteční, ranní návštěvy lesa neodradilo. Při návratu z lesa potkávám Martina, zastavíme svá vozidla na jedné z odboček do lesa, krátce jsme si sdělili, co bylo, či nebylo v lese a hned mi Martin nabízí výlet ke kulíškům. Platí, domluveno na devátou.

Při cestě za kulíšky se drobné mrholení postupně měnilo v intenzivní déšť, pomalu nás to začalo odrazovat od návštěvy ke kulíškům, ale říkali jsme si, že to nebude bůhví jaký déšť a nakonec k naší radosti při příjezdu do „kulíškova“ déšť ustal. Hned při vstupu do území, u nás vzácné sovičky Martin zahlédl, jak sedí, zřejmě samička na nějakém kořenu z vývratu. Chudera byla celá promoklá, na vývratu seděla nejspíš kvůli usušení peří, ve stromech by osýchala velice těžko, protože z listí neustále padaly pro opeřeného tvorečka, nepříjemné dešťové kapky. Okamžitě šel batoh ze zad dolů, fotoaparát do ruky a první fotky promoklého kulíška byly na kartě. Poté co kulíšek odlétl, jsme zasedli pod stromy a čekali na přílet malé sovičky k dutině. Několikrát nám sovička dopřála skvělého zážitku při příletu i s kořistí pro mladé. Hodně spokojeni zhruba po dvou hodinách odjíždíme domů a zároveň natěšení k dalším návštěvám a pozorování tohoto úžasného ptačího druhu. Výpravy ke kulíškům jsem střídal s vycházkami do „mého“ revíru, k norám do roklin, procházky kolem Červených lomů a několikrát i šoulačkou nad kolejemi. Některé pochůzky revírem byly, řekl bych marné, některé se naopak povedly a zvěře bylo vidět celkem dost, občas se mi i nějaký ten cvak povedl, třeba zajíc na pařezu, srnec u nor v roklinách.

O kulíšcích bych psal asi podobně jako Martin, návštěv k dutině za kulíšky jsem uskutečnil daleko méně než kamarád Martin, ale otázky mám podobné a odpověď žádnou. Kdy, zhruba zahnízdili, jak dlouho budou krmit, kdy mladí opustí dutinu a jestli bude možné je pozorovat kolem doupného stromu po vylétnutí? Odpovědět na tyto otázky jsme nedokázali, mladé po opuštění dutiny jsme již nikdy nespatřili, ani neslyšeli, dospělého možná ještě jednou slyšel Martin. Ovšem zážitky byly úžasné a vzpomínky doplněné fotografiemi zůstanou navždy.

Martine, mnohokrát děkuji!

Odkaz na další a větší fotky - eu.zonerama.com/vvasicek-fotolovy/Album/9897909