Zima ?

25.02.2016 16:45

    Zima, jakou nepamatuji. Počasí už dva měsíce aprílové. Hned deštivo, silný vítr, pak na dva, tři dny mráz a znovu oteplení. Začátkem února napadlo asi tak pět centimetrů sněhu a představte si, vydržel celé dva dny. Sněhové přeháňky se občas objevily, ale hned nato začalo znovu pršet. Obchůzky krmelců se mně stávaly fádními a takovou nezáživnou nutností, což v minulosti nepamatuji.

Vždycky jsem se na tyto vycházky těšil a aspoň ve stopách zvěře četl, co nového se odehrálo v revíru. Dnes nic. Přesto mi pár vycházek vyšlo, kdy i sluníčko a námrazu jsem měl, ovšem ke zvěři jsem se nedostal. Když jsem zvěř uviděl, byla to náhoda, anebo při ranní čekané a stejně byla daleko. Viděl jsem párkrát lišky, pár kusů srnčího, jak přecházelo z jednoho lesíku do druhého a to bylo všechno.

 

Zkoušel jsem čekání u ujedi, kterou jsem pracně sháněl od kamarádů myslivců. Dravec žádný nepřilítl, jen párkrát sojek a jednou mi i straka nalítla. Lišky újeď vůbec nenašly. Káňata se držela daleko a krkavci jen prolítli a letěli si někam za lepším. Nebudete věřit, já byl vděčný i za ty sojky, které mi v ranních hodinách krátily chvilku čekání a umožnily mi pořídit pár fotek. Ani nevíte, jak jsem byl za tyto okamžiky rád a sojkám jsem děkoval. Musím se zde taky zmínit, že jednoho rána a to pár minut před rozedníváním předemnou přistál výr! Nechtělo se mně věřit svým očím, ale je to tak, byl tam. Chvilku nevěřícně koukám a ani nedýchám, za krátko jsem se vzpamatoval a pokusil ho dostat do hledáčku. Chtěl jsem za každou cenu zvěčnit tuto nádheru. Vybavením, které mám to moc dobře nejde. Přesto, za zkoušku nic nedám a jeden dnímek jsem pořídil. Lehce mávnul křídly a v krátkém okamžiku odlétl někam do tmy. Ještě dlouhou chvilku jsem seděl a marně koukal před sebe, jestli ještě jednou nepřiletí. Nepřiletěl.
    Blíží se konec února, dívám se z okna. Počasí zase šedivé a poletuje drobně sníh.

Před sebou mám volný víkend, asi to bude další, který vůbec nevybočí z řady těch předešlých. Snad jarní období, na které se moc těším, přinese změnu k lepšímu.

            Uvidíme.